Chronische stress bij zorgpersoneel blijft pieken

By - Anoa Care
20.09.2021 09:40
© Belga - Knack

Zelfs 16 maanden na het begin van de COVID-19-crisis ervaren zorgprofessionals nog steeds chronische stresssymptomen tot een hoog of zeer hoog niveau. Dit soort druk kan een negatieve invloed hebben op hun geluk. 22% van de mensen overweegt zelfs om de branche te verlaten. Dat is de conclusie van het derde nationale onderzoek "verpleegkundig vermogen" van het Institute of Health Sciensano en de KU Leuven.

Mentale gezondheid zorg

Tussen 15 juni en 28 juni namen 951 mensen deel aan een enquête over de geestelijke gezondheid van verplegend personeel. Vermoeidheid (54%), gestrest (45%), niet in staat om te ontspannen (39%), slaapgebrek (36%) en concentratieproblemen (31 %) zijn symptomen van chronische stress die door de deelnemers als "sterk" tot "zeer sterk" worden beoordeeld.


De fysieke ongemakken die gepaard gaan met chronische stress zijn ook nog steeds alarmerend hoog: spier- en gewrichtspijn (32%), hoofdpijn (29%) en maagproblemen (17%). Verhoogde waakzaamheid en alertheid (28%) en angst (14%) zijn sypmtomen van acute stress die vaakvoorkomend zijn, maar het aantal meldingen was minder dan bij de twee vorige enquêtes (december 2020 en maart 2021). Dit komt mogelijk doordat het merendeel van het professionele verplegend en ondersteunend personeel in juni volledig is ingeënt.


Sciensano en KU Leuven wezen erop dat deze crisis ook op professioneel vlak zijn sporen heeft nagelaten. 22% van de mensen die gespecialiseerd zijn in verpleging of hulpverlening overweegt het beroep te verlaten. Voor de crisis was dit nog 10%. Van de ondervraagden voelde 21% zich eenzaam en slechts 53% zei dat ze het gevoel hadden deel uit te maken van het team. "Opvallend", luidt het, "Zelfs na 16 maanden van de crisis zei slechts 33% van de deelnemers dat ze 'voldoende ondersteuning en begeleiding' konden zoeken." Het feit dat zorgverleners al meer dan een jaar onder chronische stress staan, heeft een negatieve invloed op hun welzijn. "Daarom blijft de vraag naar zorgverleners en hulpverlening aan zorgverleners binnen en buiten de eigen arbeidsomgeving groot", staat in het rapport.
Bron: Belga & Knack: https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/chronische-stress-blijft-pieken-bij-zorg-en-hulpverleners/article-news-1768669.html